100 TL İndirim
Aye Store Araç Takip Sistemi
İndirim kuponu
Aye Store Araç Takip Sistemi
Ücretsiz kargo
Ücretsiz kargo Show Less

Darbe Sensörü/G-Sensör Nedir?

Araç kameralarının hepsinde bulunan darbe sensörü de yanlış yorumlanan terimlerden biri. Darbe sensörünün bir kaç işlevi vardır. Eğer kameraya sürekli enerji vermeyip, park halinde kayıt yapmıyorsanız bence darbe sensöründen verimli olarak faydalanamıyorsunuz demektir.

Darbe sensörü, araç darbe aldığı zaman videoyu silinmemek üzere ayrı klasöre taşır. Konuyu biraz daha açmak gerekirse; AAraç kameraları, SD karta kayıt yapar. Hafıza destekleri kısıtlı olduğu için sürekli olarak döngü olarak eski kaydı silip, yeni video kaydederler. Örneğin; Kart kapasiteniz 2 saat, siz arabanıza vurulduğunu 7-8 saat sonra fark ettiniz. Böyle bir durumda darbe sensörü olmazsa o videoya ulaşmanıza imkan yoktur. Darbe sensörü burada bize yardımcı olacaktır. Darbe aldığı 7-8 saat önceki görüntüyü döngünün dışına, ayrı bir klasöre taşıdığı için video siz elle silmediğiniz sürece silinmeyecektir.

Yani park modu özelliğine sahip olmayan cihazlarla aracınızı park halindeyken de koruyabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğim gibi bu özelliği park halinde kullanmak için kesinlikle sürekli enerji ihtiyacınız vardır. Bazı kendinden pilli modeller darbe aldığı zaman açılıp kayda başlayıp, tekrar kendini kapatabilir. Ancak bu işlemler olana kadar iş işten geçmiş olması çok olasıdır.

Yazımın başında kameranın bir kaç işlevi olduğundan bahsetmiştim. Diğer bir işlevi de aracınızı kullanırken kaza geçirdiğiniz zaman videoyu ayrı bir klasöre atıp, görüntüyü kanıt olarak kullanabilmenizi garantilemektir.

Darbe sensörü, çoğu cihazda 3 farklı hassasiyetle sunulur. Aracınızın sertliğine göre darbe sensörünün hassasiyetini değiştirmeniz önerilir. Kaza yaşamasanız bile videolar ayrı klasöre taşınabilir. Bunun başlıca sebebi; Bazı araçlar çok konforluyken en yüksek hassasiyette bile yolda giderken videoyu ayrı klasöre taşımazken, bazı araçların düşük konforu yüzünden en düşük hassasiyette bile yol durumuna göre video ayrı klasöre taşınabilir.

Ayrıca yazımı buraya kadar okuduysanızAcil durum tuşu nedir? başlıklı yazımı da okumanızı öneririm.

Örnek olarak aşağıdaki darbelerle, darbe sensörü devreye girer ve videoyu size ayrı klasörde sunar.

Hakkında Aykut Ezer

Araç kameralarına kişisel merakım yüzünden yabancı kaynaklarda bilgi edindikten sonra, araç kamerası hakkındaki bilgilerim daha fazla insana ulaşabilsin diye kamerarehberi.com'u oluşturdum ve 5 yıldır kamerarehberi.com için aktif olarak inceleme hazırlıyorum. Araç kamerası incelemelerinin yanında ip kamera ve aksiyon kamerası incelemeleri de yapıyorum. Kendi aracıma Viofo A129 çift kameralı modelini almış olsam da inceleme için sürekli farklı kameralar kullanıyorum.

1 yorum

  1. adamın dibisin reis

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir