100 TL İndirim
Aye Store Araç Takip Sistemi
İndirim kuponu
Aye Store Araç Takip Sistemi
Ücretsiz kargo
Ücretsiz kargo Show Less

Araç Kamerasında Kapasitörlü Batarya Nedir?

İncelemelerimde sürekli olarak kapasitörlü bataryadan bahsettiğim için sıkça “kapasitör” nedir diye soruluyor. Tek başlık altında açıklayıp, tüm kapasitörlü kamera incelemelerine bu başlığı ekledim.

KAPASİTÖR NEDİR?

İlk başta normal bataryaları açıklamak istiyorum. Normal “pilli” olarak bahsettiğim bataryaların enerji tutma kapasitesi daha fazladır. Ancak her güzel şeyin bir eksi yönü var. Araç kameraları sürekli olarak sıcak ve soğuk görüyor. Soğuk çok fazla sorun yaratmasa da sıcak, piller için çok zararlı. Sürekli ısıya maruz kalan piller sıcaktan şişme yapıyor. Şişen pil kameranın kasasına sığmayıp kameraya zarar veriyor. Pilli kameraların ömrü kameranın kalitesine göre değişse de genellikle 6 ile 18  ay civarında oluyor. Şişen pil yeteri kadar enerji veremediği için kamera düzgün beslenemiyor ve açılıp kapanmaya başlıyor. Ayrıca piller sürekli dolup boşalıyor. Pillerin dolup boşalma ömürleri de kapasitöre göre çok daha düşük.

Kapasitördeyse çok az enerji tutuluyor. Tutulan enerji sadece kameranın enerjisi kesildikten sonra videoyu düzgün şekilde sonlandırıp kaydetmeye yarıyor. Sıcaktan etkilenmiyor ve yüksek voltaj verilmediği sürece arızalanması çok zor ihtimaldir. Özellikle sıcak memleketlerde yaşayanlar mutlaka kapasitörlü modelleri tercih edilmeli.

PİL HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER

Pilli araç kameralarının şarja takılmadan kullanılabildiği hakkında yanlış bir bilgi dolanıyor. Hiçbir araç kamerası, kapasitörlü veya pilli olsa da şarja takılı olmadan kayıt yapacak kadar enerji tutamaz. Pilli modeller 15 dakikadan fazla kayıt yapamaz. Arabayla gidilen mesafelerin genellikle 30 dakikadan uzun olduğu düşünülürse kesinlikle yetersiz gelecektir. Kapasitörlü modeller enerji vermeden hiç açılamaz.

Hakkında Aykut Ezer

Araç kameralarına kişisel merakım yüzünden yabancı kaynaklarda bilgi edindikten sonra, araç kamerası hakkındaki bilgilerim daha fazla insana ulaşabilsin diye kamerarehberi.com'u oluşturdum ve 5 yıldır kamerarehberi.com için aktif olarak inceleme hazırlıyorum. Araç kamerası incelemelerinin yanında ip kamera ve aksiyon kamerası incelemeleri de yapıyorum. Kendi aracıma Viofo A129 çift kameralı modelini almış olsam da inceleme için sürekli farklı kameralar kullanıyorum.

14 yorumlar

  1. Faruk ŞAHİN

    Aykut Bey merhabalar.
    Sizin tavsiyelerinizle 2016 yılında VIOFO A119 Gps li modelini almıştım. Geçtiğimiz günlerde ufak bir kaza yaptık. Merakımdan kamera kayıtlarına bakmak istedim. Ancak son video kaydı açılmıyor. Sitenizden biraz araştırdım. Pil veya Kapasitör cihazın güvenli şekilde videoyu kapatıp kendisini kapatamadığını öğrendim. Cihaz üzerinde yaptığın inceleme de arabayı kapatır kapatmaz kamera cihazı da kapanıyor. Cihaz içerisinde ki kapasitör değerlerini almak için açtım. Ancak izmir de bu kapasitörleri bulamadım. Yurt dışı sitelerde de hem Türkiye satışı yok hemde çoklu miktarda satılıyor. Sizin bildiğiniz bir yerden temin edebilir miyiz? Bilginiz varsa yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

    • Öncelikle geçmiş olsun. Bozuk videoyu düzeltmek için hafıza kartı cihaza takılıyken, cihazı açın. Kayıtta değilken acil durum tuşuna girip galeriye girin. Videoyu otomatik olarak düzeltecektir.

      Bugüne kadar Viofo’da kapasitör ölme durumu hiç duymadım. Sorunun kapasitörün ölmesinden kaynaklı olduğundan emin misiniz? Sorun genellikle araç şarjından olur. Düzgün akım vermezse kapasitör enerji tutmaz. Evde 5v telefon şarjına bağlayıp 2 dakika çalıştırıp fişi çekin. Ekrana Viofo logosu gelerek kapanırsa sorun kapasitörden değil, şarj cihazından kaynaklıdır.

  2. Volkan Yılmaz

    Aykut bey merhaba 70mai pro araç kameramın takvimi her araca binmede ayar gerektiriyor sorun ne olabilir acaba?

  3. Merhaba,

    Videolarınızı izledim ve takıldığım bir nokta var; tanıttığınız Viofo gerçekten güzel ancak şu ara ona ayırabilecek kadar bir bütçem yok. Bunun yerine Xiaomi nin 70mai Pro modelini düşünüyorum. Pil özelliğine erişemedim. Asıl sorum Xiaomi nin kamerasında kapasitörlü batarya mı mevcut, güneş ışığında yukarıda bahsetmiş olduğunuz sorunları yaşar mıyım ?

    • Merhaba Can Bey,
      70mai’nin tüm modelleri pillidir. Park halinde kameraya sürekli enerji vermemenizi, aşırı sıcak havalarda kamerayı sökmenizi öneririm.

  4. Tayfun Yıldız

    Aykut bey merhaba, uzun zamandır araştırıyorum fakat doğru düzgün bir bilgiye ulaşamadım yardımcı olursanız çok sevinirim.

    Şarja takılı haldeyken (meslea bir powerbank) kayıt yapabilen, timelapse video modu bulunan ve görüntü kalitesi yüksek bir kamera arıyorum aksiyon kamerası tercihim eğer olmazsa araç kamerası da olabilir.

    Bana önerebileceğiniz bir model var mı?

  5. Merhaba, gpsli, kapasitörlü ve çift kameralı en uygun kamera hangisidir ya da önerinizi alabilir miyim? Aynalı ve ayrı kameralı olanları da kıyaslayabilir misiniz, sizce hangisi? Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir